Modul inedit în care poți folosi semnalul Wi-Fi. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
25 09. 2023

Semnalele Wi-Fi pot face mult mai mult decât să furnizeze filme și muzică în flux în casă. Mai exact, pot fi folosite și pentru a identifica forme prin pereți, așa cum s-a demonstrat în experimentele recente ale oamenilor de știință.

Capacitatea Wi-Fi-ului de a detecta mișcarea prin pereți a fost demonstrată anterior, dar tehnologia face un pas în față acum.

Pentru a depăși aceste bariere, cercetătorii de la Universitatea din California Santa Barbara au conceput o configurație Wi-Fi care să studieze marginile obiectelor.

Ce este Teoria Geometrică a Difracției

Această abordare, numită Teoria Geometrică a Difracției, descrie comportamentul undelor atunci când acestea lovesc marginile obiectelor.

„Dezvoltăm un cadru matematic care utilizează aceste urme conice ca semnături pentru a deduce orientarea marginilor, creând astfel o hartă a marginilor scenei”, a declarat Yasamin Mostofi, de la UCSB.

Denumită Wiffract, configurația pusă la punct de Mostofi și colegii săi implică trei transmițătoare Wi-Fi pentru a trimite semnale și un receptor pentru a le surprinde.

Știm că undele Wi-Fi pot trece prin pereți, routerul tău ar fi destul de inutil dacă nu ar face acest lucru, spre exemplu, dar aceste unde sunt, de asemenea, afectate atunci când se lovesc de obiecte.

Sunt necesare, evident, matematici complexe pentru a determina formele care corespund cu conurile Keller. Folosind date de la margini care au o citire exactă, oamenii de știință au reușit să îmbunătățească capacitatea sistemului de a detecta margini cu o citire mai slabă, poate mai departe de transmițători sau într-un loc ascuns.

„Odată ce găsim punctele de margine de mare încredere prin nucleul de imagistică propus, apoi propagăm informațiile lor către restul punctelor utilizând propagarea informațiilor bayesiene”, a declarat inginerul Anurag Pallaprolu, de la UC Santa Barbara.

Strângerea statistică a numerelor implicată în propagarea informațiilor bayesiene nu este diferită de a încropi un puzzle, spre exemplu. Dacă ești sigur de poziția unor piese, este posibil să îți poți da seama care este poziția și forma pieselor necesare pentru a umple golurile.